De hypotheek in 2018 – 4 fiscale wijzigingen

Voor huizenbezitters, organisaties binnen de woning- en hypotheekbranche en mensen die een huis willen kopen is het relevant wat er in 2018 gaat gebeuren met de fiscale mogelijkheden voor hypotheken.

Dit jaar geen grote verrassingen, er lagen al wat veranderingen in het verschiet en Prinsjesdag bracht vooral bevestiging. We hebben de vier grote fiscale wijzigingen op een rij gezet:

  1. Maximale bedrag aan hypotheek zakt naar 100%

We wisten dat het ging gebeuren, al vanaf 2014 zakt het maximum hypotheekbedrag jaarlijks een half procent. Vanaf 2018 mag je niet meer dan 100% van de waarde van je woning lenen. Dat betekent dat de koper meer dan voorheen terug moet vallen op zijn spaargeld. Kosten Koper, NHG en verbouwingskosten kunnen niet meegefinancierd worden. Met deze maatregel wil de overheid voorkomen dat mensen zich dieper in de schulden steken dan men kan dragen. Op zich een prima streven, al zal het voor sommige mensen pijnlijk duidelijk zijn in de portemonnee.

  1. Renteaftrek restschulden niet meer mogelijk

Deze fiscale regeling heeft betrekking op nieuwe restschuld. Vanaf 2018 is het niet meer mogelijk om de rente over de restschuld af te trekken bij de verkoop van je woning. Voor wie de woning al verkocht heeft en al gebruik maakt van de renteaftrek over restschuld, verandert er niks. Het maximum van 15 jaar blijft dan gewoon staan. Als je nu in onderhandeling bent om je huis te verkopen, kan het dus aantrekkelijk zijn om er extra vaart achter te zetten. Van de andere kant, laat je niet gek maken en reken eerst even door over welk bedrag het gaat.

Voorbeeldberekening gemaakt:

  • Stel je hebt een restschuld van €30.000.
  • De rente bedraagt 3% en je hebt een middeninkomen.

Dat betekent dat je dan over 15 jaar €3.000 meer gaat betalen.

  1. Verlaging van 0,5% voor maximale hypotheekaftrek

Deze maatregel raakt de huiseigenaars die boven tweemaal modaal verdienen. In box 1 wordt de maximale hypotheekrenteaftrek verlaagd met een half procent naar 49,5%. Dit is wederom geen verrassing; deze vierde schijf van de inkomstenbelasting in box 1 heeft hier ieder jaar mee te maken. In de praktijk gaat het vaak om een klein maandelijks bedrag, maar al met al worden de woonlasten zo ieder jaar wat hoger.

Overigens wordt ter compensatie het belastingtarief in de hoogste schijf waarschijnlijk verlaagd van 52% naar 49,5%.

  1. Derde belastingschijf wordt verlengd

Zoals het er nu naar uitziet zal in de derde belastingschijf een tarief van 40,85% gaan gelden. In 2018 wordt deze schijf verlengd, hiermee groeit de bovengrens van €67.072 naar €68.507. Over de €1.435 euro verschil betaal je dus volgend jaar 40,85 % in plaats van 51,95 %. Het betreft hier dus ook een maatregel die geldt voor de hogere inkomens.

Lijken deze maatregelen invloed te hebben op je keuzes voor volgend jaar? Heb je informatie over je huis nodig of over een woning die je op het oog hebt? Wij helpen u graag verder.